Ge ut en bok – tips

Många drömmer om att ge ut en alldeles egen bok. Men hur går man tillväga? På grund av den ovetskap som råder kring hur processen går till är det tyvärr många personer som är sugna på att ge ut en bok som backar. Därmed stannar tankarna ofta i drömstadiet.

Hur går det till?

För att kunna ge ut en bok är det lättast om du använder dig av ett förlag. Ett bokförlag hjälper dig med hela processen från första sidan till färdiga upplagor hos bokhandlare. Först skickar du in ett första manus till ett förlag, som de i sin tur läser igenom och bedömer. Sedan gör förlaget en lektörläsning och avgör om din bok håller tillräckligt hög kvalitet för utgivning. Om ditt manus passar in i årets utgivningsplan och diverse normer så genomförs en kommersiell bedömning som fastställer sådant som målgrupp och riktning för din bok. Efter detta blir du, om du som författare och ditt manus håller måttet enligt förlaget, erbjuden utgivning av din bok. I detta falls ska ett förlagsavtal skrivas mellan dig och förlaget. Här bestäms hur betalning, kostnader och royalty ska fördelas och betalas ut. Författaren brukar även traditionellt få ett förskott av förlaget när avtal skrivits under. Det kan även vara så att du får investera i din bok för att förlaget ska få pengar att ge ut din bok. Dessa pengar kommer i sådana fall komma tillbaka till dig när boken börjat sälja.

Tips!

Genom Originell ge ut bok kan du smidigt och snabbt få ut din bok till det offentliga. Det viktigaste att tänka på gällande bokutgivning är att ha tydliga villkor och ett förlagsavtal som både du och förlaget är införstådda med. Trots att avtalen kan se olika ut gällande pengaströmmar, royalty, förskott och lån har olika förlag olika fördelar. Om du väljer ett förlag som passar din livssituation kommer din bokutgivning vara så smärtfri som möjlig. Se även till att anlita experthjälp för att läsa igenom ditt förlagsavtal så du är helt införstådd med innebörden av avtalet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *